JellyPages.com

"Hidup Memerlukan Seribu Pengorbanan"

"Hidup Memerlukan Seribu Pengorbanan"

Friday, December 19, 2014

TRIP TO BROGA HILL (18 OKTOBER 2014)

Hamdallah baru berkesempatan untuk update semua aktivit2 yang berlangsung semester ini.. Ha ni program Mendaki Broga.. Ini merupakan aktiviti pertama aku untuk semester ini bersama kawan2.. Lepas dari mendaki Gunung Kinabalu lepas, aku jadi sangat2 berminat untuk meneroka dan mendaki tempat2 yang lain.. Seronok kot.. Memang penat tu tak payah nafikan lah tapi lepas dah sampai ke destinasi yang nak di tuju tuh of cos memang puas sangat2.. Ha trip ke Broga ni pada 18 Oktober 2014.. Masa ni cuti pertengahan semester untuk semster 5.. Maklum lah duduk hostel tak balik kan.. So buat la aktiviti dengan kawan2.. Bila lagi nak beraktiviti kan? Lepas study nanti dah sibuk dengan kerja dan life masing2 dah.. Ha ini la juga first step aku berjumpa dengan teman2 yang sempoi dan suka jalan macam aku.. Lepas kenal dorang memang banyak outdorr aktiviti yang kami buat sama2.. Contohnya cycling, climbing, swimming, ramble dan etc.. Semua akan update later yeah guys.. Just wait and keep update with me.. Ehehehe..



Ok sedikit sharing berkaitan Broga Hill.. Sejujurnya since aku duduk Semenanjung Malaysia dari tahun 2009 till now, 18 Oktober 2014 ni merupakan tarikh keramat aku dengan Broga.. Ye la first time jejak kaki ke sana kan.. Ha pengalaman mendaki, kami bergerak menuju ke Broga pada jam 5.00 pagi.. Opss plan asalnya nak gerak jam 4.30 pagi.. Tapi maklumlah aku ni kalau bangun awal pagi liat sikit.. Hahaha so terlajak sikit.. Tapi gerak jam 5.00 pagi tuh pun dah cukup2 cantik.. Sebab sampai kat puncak tepat2 masa matahari terbit.. Kalau nak daki Broga ni kena datang awal.. Sebab ramai sangat orang yang daki.. Kalau datang lambat, takut sesak masa nak naik.. So nanti akan menyebabkan kelambatan untuk kalian sampai ke puncak.. Untuk trek pula, Broga Hill memang tahap yang senang sangat2.. Tak ada masalah sangat nak naik.. Cuma stepping technique tu kena tahu laa sebab kat Broga semua tanah kecuali kat puncak tu baru tempat yang berbatu2.. Tanah ni licin sikit.. Pendakian kami mengambil masa selama sejam.. Sebenarnya nak naik ni kejap je.. Cuma jadi lambat sebab sesak dan tunggu rakan2 yang lain.. Tapi apapun Broga Hill sesuai untuk semua peringkat umur.. Trek pun tak susah.. View dari atas memang sangat2 cantik.. Lagi2 masa matahari nak terbit.. 






(Abang, Azam, Zul, Azlan, Lamin)

 (Temeng, Dibah, Obeng, Ain, Nieda)


 Naik Broga Hill ni seronok kalau ramai2.. Memang akan rasa pengalaman mendaki tu betul2.. Apapun tips untuk kumpulan, jangan pentingkan diri.. Sentiasa support kawan2 lain, tunggu mereka, jalan seiringan dengan mereka..



No comments: