JellyPages.com

"Hidup Memerlukan Seribu Pengorbanan"

"Hidup Memerlukan Seribu Pengorbanan"

Saturday, June 14, 2014

REHLAH PULAU MUTIARA, PULAU PINANG (28/01/14 - 31/01/14)

Ha entri kali ini admin masih lagi nak berkongsi mengenai rehlah admin.. Ha ni travel untuk destinasi kedua semasa cuti akhir semester tiga.. Ala entri sebelum ni admin berkongsi mengenai rehlah ke Negeri Jelapang Padi tu.. Ha ni kesinambungan rehlah tu.. Ceh macam drama dah pulak kan.. Sejujurnya travel2 ne sangat memerlukan tenaga yang banyak jugak.. Sungguh lepas traveled dari Pulau Pinang ni memang letih.. Seminggu hanya merantau ke sana ke sini.. Tapi sangat2 best satu pengalaman yang mungkin orang lain tak miliki.. Ha masa dekat Pulau Pinang ni pun admin tak de la costly sangat dalam kewangan.. Masa kat sini pun tumpang rumah kawan dan pengangkutan naik kenderaan dia.. So memang bajet laa.. Dekat sini duit banyak keluar pun bab makan2 dan beli2 barang da.. Rasanya kalau travel sini tak beli barang sangat cuma makan dan jalan2 je dalam RM500 tuh dah sanagt2 cukup da.. Lagipun travel sebagai bujang kan memang murah laa.. Tiga negeri admin pegi masa cuti semester tiga haritu iaitu Kedah, Perlis dan Pulau Pinang.. Ha kat Pulau Pinang ni banyak betul admin jumpa benda baru tau.. Mainly dalam makanan.. Jumpa dengan Nasi Lemuni.. Siap tanya kawan2 tau ke nasi apa tu? Ada ke patut dorang kata nasi terbakar.. Hahahah da memang warna nasi tu hitam laa.. Jauh benor pegi nasi tebakar kan.. Ha kat sini juga admin belajar makan nasi Kandar, nasi Dalca dan banyak lagi laaa.. Ha ni antara gambar2 nasi tu.. Korang sendiri boleh guess hitam tu nasi apa.. Bukan nasi terbakar atau hangus ye.. Heheheheh.. Tapi ramai je orang tak tau nasi ni even orang Pulau Pinang sendiri ada je yang tak tahu.. Kikiki..

Ha ni antara tempat2 yang admin pergi.. Sungguh empat hari duduk dekat Pulau Pinang ni memang tak sempat nak round semua.. Tempat ni memang sangat2 besar.. Taoi kalau ikut peratusan, at least admin dah pegi dalam 70% la.. Macam2 tempat pegi.. Daripada tempat makan, pergi tempat beli belah, tempat mandi manda, tempat orang kenduri (menyempat lagi makan free) dan macam2 laa.. Ha nak share gambar2 tempat tu,














Tempat Keagamaan dan Institusi Pendidikan



Mengikut cerita kawan aku, ini adalah Maktab Perguruan Pulau Pinang








Tempat Rekreasi (NIISC)



Ceh gaya jer terlebeyh.. Bajet macam pandai main squash la konon.. Ceh kagum kot dapat tengok tempat ni.. Ni handalah squash dunia kot.. Ha ni last day aku dekat Pulau Pinang sempat bantu mak kawan aku ni meniaga.. Fuh memang sangat kerajinan mak cik ni buat aku kagum.. Sangat2 rajin.. Dapat rasa air tangan mak cik ni gak.. Sedap sangat masakannya.. Lain kali nak lagi berziarah ke sini.. Nak try Nasi Lemuni pulak.. Haritu tak berkesempatan nak try.. Sangat2 rugi.. Tak pe next trip akan mencuba nanti..


Ha semasa traveled ni juga sempat naik feri.. Ni kali pertama naik feri sepanjang hidup ini.. Teruja sangat masa naik tapi jarak dekat sangat je.. Ehehehe.. Banyangkan hanya dari Georgetown ke Butterworth je pon.. Ehehehe tapi syukurlah jugak dapat rasa naik feri kan daripada langsung tak hado.. 


  
End of the journey for Semester 3 Holiday..

Really thanks to my friends (Bro Safwan + Families and Syatibi) atas kemudahan dan bantuan sepanjang rehlah di Pulau Pinang ini.. Datang Sabah nanti saya pulak bawa kalian jalan2 ye.. Jangan segan2 nak datang nanti.. Saya menantikan kehadiran dan kedatangan kalian =)..

“True friendship comes when the silence between two people is comfortable.”

"Sesungguhnya jika kamu bersyukur, niscaya Aku akan menambah nikmat kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmat-Ku),maka pasti azab-Ku sangat berat."(QS.ibrahim [14]:)

No comments: