JellyPages.com

"Hidup Memerlukan Seribu Pengorbanan"

"Hidup Memerlukan Seribu Pengorbanan"

Saturday, September 8, 2012

MY BIGGEST ACHIEVEMENT ON 2012

Hamdallah petang-petang begini mood nak menulis ada pula.. Ehehehe I really miss my hometown, my family and everything at Sabah.. Erm penulisan kali ni saja nak kongsi my biggest achievement on this year.. Lama benar ana menyepi daripada dunia penulisan ini.. Lebih kurang dalam tempoh setengah tahun eak.. Eheheh tapi tak mengapalah.. Lepas ni akan bergiat aktif semula la.. Erm nak kongsi my goals on this year.. Semuanya juga target ana tahun ni dah capai.. Alhamdulillah ALLAH mempermudahkan urusan buat diriku :).. Antara pencapaian yang aku harapkan tahun ini dapat dikecapi iaitu :


  • Firstly and the most important, ana nak further study in Bachelor.. Hamdallah skarang bergelar lah sebagai salah seorang mahasiswa.. Dapat juga sambung Sarjana Muda.. Eh tapi sambung di mana ya?? Ha mari ana kongsikan.. Ana dapat sambung belajar di Universiti yang ana sangat harapkan dan dalam bidang yang sangat ana harapkan.. Ceh saspen sikit.. Ana dapat sambung belajar dekat Universiti Sains Islam Malaysia or more popular with name of USIM.. Soalan lagi.. In which field ea?? Ehehehe dalam pengkhususan Sarjana Muda Fiqh dan Fatwa Dengan Kepujian.. Itulah yang sangat aku harapkan.. Akhirnya aku perolehi.. Yalah belajar ni untuk dunia dan bekalan akhirat juga.. Ehehehe.. Hamdallah... 

  • Secondly, I hope when I further my study, I can get any scholarship from any organization.. Hamdallah reeki datang bergolek lagi.. Ehehehe ALLAH mudahkan lagi akhirnya ana dapat juga tawaran biasiswa.. Dari mana ea?? Hamdallah ana dapat tawaran biasiswa daripada Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri Sabah (JPANS).. Hamdallah JPANS akan menaja sepenuh pengajian ana.. Bermula daripada yuran pengajian, duit sara diri, penginapan, penerbangan dan duit buku.. Seronok kan dapat biasiswa ni.. Yelah tak payah lah nak fikir susah-susah lagi kan.. Semua free.. So our responsibility just focus on study more.. After grad nanti pun tak ada apa kena bayar.. Menjadi pemegang biasiwa ni juga insyaALLAH akan mudah beroleh peluang pekerjaan.. Yelah lepas belajar nanti ada kontrak kerja dengan kerajaan.. Jadi untungla.. ehehehe...

  • P/S : Gambar dekat sebelah tu ciplak jee.. Ehehe.. Tak boleh nak tayang gambar sendiri :).. Thirdly, hamdallah ana dapat my driving licence.. Sebelum ni rasa mustahil ja dapat lesen memandu.. Yelah tengok macam susah jaa.. akhirnya berjaya dapat kan?? Tau sebab everythings start with your mind.. If u think it easy, it will be easy.. Itulah yang ana terapkan dalam diri sehinggalah dapat lesen memandu ana tu.. Best kan lepas ni dah boleh bawa kenderaan sendiri.. Tapi memang bawa pun.. Ana dapat lesen memandu tu awal tahun ni dalam bulan 2.. Kira lesen masih baru lagi la.. Whatever... As what i know, i got it now.. Ehehehe.. Dulu dalam hati selalu cakap "ish susahnya bawa kereta ni.. alamat tak pandai2 dan tak berlesen lah aku sampai bila2..".. Tapi ajaib juga segalanya berubah.. Yang lagi best tu tau apa dia?? Ceh nak kabo sikit.. ana ambil lesen memandu dalam masa 1 minggu lebih ja.. Hebat tak?? Padahal langsung tak tahu memandu... Hahahah tapi dalam masa 1 minggu lebih tu kelas memandu berterusan la.. No rest when i was getting my licence.. Ehehehe..

  • Fourthly, ana dapat kumpul duit simpanan 5 angka.. Ehehehe itulah target utama tahun ni juga.. Jumlah tak lah besar sangat tapi cukup untuk naik haji la sudah.. Ehehehe... Tapi duit simpanan dalam Ringgit Malaysia la bukan US Dolar.. ehehehe.. Hamdallah dapat kumpul duit hati terasa senang ja.. Kiranya sudah ada masa depan yang baik la.. Yelah ada perancangan sudah kan.. Ehehehe.. InsyaALLAH lepas ni nak kumpul duit lagi.. Jadi boleh bawa parent pi jalan2 pula.. Mesti best dapat gembirakan mereka nanti.. Erm perancangan terdekat duit yang dikumpul ini nak disalurkan kepada ibu bapa sedikit.. ehehehe...

  • Lastly I wanna share with all of you.. It's about my knowledge.. As how I hope, finally I got a little bit knowledge about tourism study.. Ehehe around 5 months start on December 2011 until Mei 2012 I spend my time to study in tourism a little bit.. Ehehehe.. Ana amek Pemandu Pelancong Alam Semulajadi.. Why i spend my time to take a short course which is not relate with my real field of study?? Ehehe macam biasa lah setiap orang itu kan ada minat nya tersendiri.. It's same on how i am.. ana kan suka melancong2.. Jadi dengan adanya ilmu ini dapatlah ana gunakan kalau mahu pergi mana2.. Best kan?? Cuma ruginya ana tak sempat nak ambil lesen pemandu pelancong.. Tapi tak mengapalah.. Bukan rezeki.. Tapi hamdallah dapat ilmu yang sangat sangat berguna :)...
Hamdallah itulah the biggest achievement that i got on this year.. Hopefully for the next year i can get more that what i have today.. In a short time, my target now to fluent in Arabic and English language.. InsyaALLAH :)..

No comments: