JellyPages.com

"Hidup Memerlukan Seribu Pengorbanan"

"Hidup Memerlukan Seribu Pengorbanan"

Thursday, October 13, 2011

2 BULAN @ 2 TAHUN??

Hamdallah hari ini ada kesempatan untuk berceloteh sedikit diruangan blog tercinta ni.. Hehehe boleh singgah sebentar sebab hari ini kerja dekat office tidak banyak.. Semua dah settle semalam.. Tapi semalam buat kerja setengah mati wooo.. Kena buat banyak kerja at the same time.. But don't mind la yang penting seronok.. Huhuhuh sebenarnya rindu mau buat penulisan ilmiah dalam blog ni tapi asyik penat ja jadi terbengkalai la segalanya.. Hehehe aku pun banyak ambil easy way.. Apalagi nak juga imarahkan blog kan, jadi kekadang tu aku copy and paste jak artikel dari mana-mana web.. Hehehe kerja yang baik.. Nak cerita sikit ni, akhir-akhir ni ramai orang yang dapat menjejak blog aku ni.. Saspen sikit laa.. Kwang kwang kwang.. Sebenarnya hari ni mau mengadu sikit dengan blog ni.. Blog, ko tau tak, aku yak sabar dah mau habis praktikal.. Bukan sebab tak mau praktikal plak.. Seronok tu seronok rasanya.. Dulu aku datang praktikal tanpa jiwa.. Sekarang ni jiwa tu dah ada lah walaupun sedikit.. Hahahahah lucu macam.. Seronok buat kerja-kerja penulisan ni cuma kadangkala itu ada kebosanan yang sampai juga la.. Yala asyik buat benda yang sama kan.. Tapi benda yang sama ni kalau selalu dibuat kita tidak akan rasa lajunya masa berlalu.. Jadi itulah yang sangat aku harapkan.. Masa cepat berlalu then aku pun pergi mengundur diri balik Sabah.. Sabar AZLAN tinggal sebulan lagi mau habiskan praktikal, buat laporan dua minggu then apa lagi chow laa.. Tak samapi dua bulan dah tinggal sini tu.. Dulu boleh stay kan sampai dua tahun.. Kali ini hanya perlu tunggu tempoh masa lebih kurang tinggal dua bulan lagi.. Banyak kenangan manis berada di DAR AL-HIKMAH ni tapi banyak juga pahit nya.. LAgi-lagi semester akhir ni.. Sabar ya AZLAN.. ALLAH tengah menguji mu itu.. Jadi pastikan ujian itu dapat gred A :)..

Thursday, October 6, 2011

DAMBA KASIH

Semakin jauh ku dari-Mu
Semakin dekat pula Kau menghampiri daku
Oh, Tuhan Yang Maha Pengasih
Siapalah diriku di pandangan-Mu

Semakin cuba ku dekati
Semakin kuat pula Kau mendugai aku
Oh, Tuhan Yang Maha Sempurna
Kerdilnya diriku di hadapan-Mu

Bagaimanakah nantinya tika berhadapan dengan-Mu
Sudikah Kau menerima hamba-Mu yang hina ini
Ya Allah Kau Maha Pengampun

Di bayangan mentari aku kealpaan
Dusta dunia penuh kepura-puraan
Di kala dini hari aku kepasrahan
Mendamba jernih embun kasih sayang-Mu Oh Tuhan

Andainya dihitung amalanku
Belum pasti dapat ku hampiri gerbang syurga-Mu
Oh Tuhan Yang Maha Pemurah
Hindari diriku dari seksa-Mu… Oh Tuhan

Kasih sayang-Mu Tuhan
Itu yang ku dambakan 
Dengan rahmat-Mu ampunilah diriku..

ALLAH ATAU MAKHLUKNYA??

JANGAN DAMBAKAN CINTAMU PADA MANUSIA,
ANDAI CINTA MU MASIH BELUM CUKUP BUAT SANG ESA..
JANGAN MEMINTA KASIH MANUSIA,
ANDAI ENGKAU BELUM MEMINTA KASIH ALLAH..
JANGAN ENGKAU MENADAH TANGAN PADA MANUSIA,
ANDAI ENGKAU BELUM MENADAH TANGAN PADA YANG ESA..
DAMBAKAN KASIH MU PADA YANG ESA SEBELUM ENGKAU DAMBAKAN KASIHMU PADA MAKHLUKNYA..
KASIH DAN CINTA ALLAH AKAN MEMBERIKAN SEJUTA KEGEMBIRAAN..
MANAKALA KASIH DAN CINTA MANUSIA HANYA MENJANJIKAN KEPERITAN..
~SALAM MUHASABAH~

RINDUNYA PADA BLOG AKU

Sekian lama aku menyepikan diri daripada ruangan ini akhirnya aku muncul juga semula.. Rindu nak menulis tapi akhir-akhir ni banyak sangat kekangan yang ada.. Erm maaf ya blog.. Hehehe sekarang ni kan aku tengah praktikal jadi agak banyak kerja yang perlu buat.. Balik kerja nak update blog tapi dah penat da.. Apalagi kalau dah penat jawabnya ZzZzZzZz la.. Apa tu?? Maksudnya tidur la apa lagi.. Masa kerja pula tak dapat nak kacau sangat sebab banyak betul kerja kena siapkan.. Samapai mau naik tension aku dengan kerja-kerja dekat office ni.. Ehehehe.. Tapi hamdallah juga lah pejam celip dah habis sebulan aku praktikal.. Ada sebulan lagi.. Then I can say HURRAY!! Rehat terus daaa.. Tu satu kekangan.. Satu lagi soal diri juga la.. Berperang dengan diri.. Self fighting.. Ehehehe.. InsyaALLAH macam mana pun aku akan sentiasa update blog aku ni day by day.. Erm selamat ya semua:).. Selamat berkerja, selamat belajar, selamat beribadah dan selamat segala-galanya..

BERAKHIRLAH SEGALANYA

Hamdallah hari ini ada sedikit kesempatan untuk meluangkan masa diruangan blog tercinta ini.. Sekian lama aku mati terkubur dengan cerita ku ini.. Hehehehe finally aku muncul semula juga.. Hari ini baru dapat buka semula blog aku.. Selepas beberapa bercuti disebabkan beberapa halangan yang menimpa.. Sedih jak bunyi nya.. Lama dah nak update blog tapi sekarang baru punyai masa yang sesuai.. Hehehe hari ini baru dapat baca comment daripada ustazah yang selalu nasihatkan aku ketika aku ada masalah.. Sebenarnya sebelum baca nasihat dia tadi tu, mind set aku memang dah fikir macam begitu.. Tidak perlu bergantung harap pada manusia.. ALLAH itu kan ada.. DIA sentiasa mendengar segala luahan dan aduan daripada kita.. YA ALLAH terim kasih masih lagi membimbing hatiku walaupun aku leka dan lalai di saat ini.. Apapun terima kasih pada ustazah Syila yang banyak memberikan nasihat buat diriku ini.. AZLAN!! WAKE UP!! ALLAH ada jadi jangan pernah putus asa meminta daripada nya.. Yakinlah dengan bantuan daripada NYA..