JellyPages.com

"Hidup Memerlukan Seribu Pengorbanan"

"Hidup Memerlukan Seribu Pengorbanan"

Tuesday, June 28, 2011

ISRA' DAN MIKRAJ

Hamdallah hari ini ALLAH SWT berikan kekuatan untuk mencoretkan serba sedikit perkongsian cerita didalam kehidupan aku ini.. Syukur hari ini ALLAH SWT berikan kekuatan untuk menghadiri ceramah bersempena dengan ISRA' MIKRAJ.. SUBHANALLAH bertapa hebatnya perjuangan rasul junjungan kita RASULULLAH SAW dalam menegakkan syiar ISLAM.. Hebatnya kalau kita nie sempat berjumpa dengan RASULULLAH SAW.. Memang sangat terkesan ceramah ISRA' DAN MIKRAJ dalam kehidupan jika dihayati.. Bagi diriku inilah kali pertama aku merasakan hebatnya peristiwa ISRA' MIKRAJ tu.. Mungkin ini juga kali pertama aku berusaha untuk menghayati segala jalan cerita dalam peristiwa tersebut.. Konklusi yang dapat dibuat daripada sirah NABI ini terlalu banyak.. Ianya juga perlu diserap dalam kehidupan kita agar kita mampu menjana sahsiah diri yang cemerlang.. Tadi penceramah tu sempat sampaikan apa yang perlu dalam penghayatan SIRAH NABAWIYH yang sangat penting dalam kehidupan kita.. Antaranya ialah :
  • Hayati sirah perjuangan. Bukan dok menghayat saja tapi kena buat perubahan dalam diri.. Apa yang dimaksudkan dengan penghayatan ini ialah memperbaiki diri kearah yang lebih cemerlang..
  • Menghayati sirah NABI SAW dan mencari hikmah bagi setiap peristiwa yang berlaku itu..
Semoga dengan ceramah atau program ilmiah bersempena dengan ISRA' DAN MIKRAJ ini mampu untuk memberikan pengajaran dan secara tidak langsung dapat menjadikan kita sebagai seorang da'ie yang gagah dijalan ALLAH SWT.. AMIIINN...

2 comments:

mohamad saiful islam mohamed yusuf said...

terbaek...........

Pencetus Generasi Gemilang said...

mestilah mahu yang terbaeeekk...
baru untong...