JellyPages.com

"Hidup Memerlukan Seribu Pengorbanan"

"Hidup Memerlukan Seribu Pengorbanan"

Saturday, December 31, 2011

BYE 2011 AND WELCOME 2012


Hamdallah hari ini ada sedikit kesempatan untuk melakarkan sedikit perkongsian kehidupan aku diruangan yang sangat indah ini.. Erm akhir-akhir ni banyak sangat kerja kena dilangsaikan.. Esok pula kena siap sedia bantu kakak.. Anak saudara aku cukur jambul esok.. Ehehehe apalagi ayuh kita botakkan dia.. Ehehehe tapi nanti ndak comel plak macam aku kan?? Hehehehe gurau saja.. Saja ingin berceloteh untuk menghiburkan hati yang lara.. Ya ALLAH terima kasih atas nikmat usia yang engaku berikan.. Nikmat hembusan nafas, nikmat dalam beragama dan sebagainya.. Pejam celip esok sudah mula melangkah ketahun baru 2012.. Kalau pertukaran tahun baru dalam Hijrah tak terasa sangat peralihan usia ini.. Tapi tahun Masihi pula peh terasa sesangat.. Ya ALLAH semoga penghujung usia 20 tahunku ini berakhir dengan kebaikan.. Esok usiaku sudah menjejak ke 21.. Terlalu banyak benda yang aku perlu mula untuk memikirkannya.. Entahlah terasa sayu dan sedih sangat peralihan usia ini.. Terlalu banyak yang aku akan tinggalkan.. Sekarang aku perlukan perancangan yang lebih halus untuk usia baruku ini.. Entahlah bukan takut untuk jadi tua.. Tapi keidupan aku sekarang sering berdampingan dengan masyarakat.. Kalau kehidupan mereka baik, ianya menjadikan aku untuk terdorong menjadi baik.. Tapi kalau sebaliknya, itu yang membuatkan aku kuatir akan kehidupan ku dimasa depan kelak.. Ya ALLAH engkau berkati usia ku.. Engkau limpahkan usiaku dengan pelbagai kebaikan daripada-MU.. Entahlah usia semakin meningkat tapi bagaimana dengan kebaikan didalam diriku?? Ya ALLAH.. Ya ALLAH.. Ya ALLAH.. Usia meningkat pastinya aku perlu merancang untuk kerjaya dan kehidupanku kelak.. Masa meningkat akan mengurangkan masaku untuk bersama-sama dengan kedua orang tuaku yang tercinta.. Masa meningkat akan mengurangkan masaku untuk melanjutkan pelajaran.. Ya ALLAH aku mohon agar ENGKAU tidak menyibukkan aku dengan hal duniawi semata-mata.. Sibukkan kehidupanku dengan urusan ukhrawi-MU kelak.. Ya ALLAH sedihnya aku meninggalkan usia mudaku ini.. Apapun semogan ALLAH sering mempermudahkannya.. Ya ALLAH bimbinglah aku untuk menjadi insan yang hebat dalam agama-MU.. AMIN YA RABB..

Tuesday, December 27, 2011

REZEKI KU??

Hamdallah hari ini aku punyai kesempatan untuk berceloteh sedikit diruangan yang indah ini.. Ruangan yang penuh dengan makna dalam kehidupanku :).. Hari ini aku ingin berkongsi soal rezeki ku sementara ini.. Tahu apa yang aku maksudkan??  Maksud aku, rezeki atau peluang sementara menantikan peluang sambung belajar ni.. Hehehehehe ada faham?? Entahlah sebenarnya aku agak bingung perlu buat apa?? Perlu pilih mana satu?? Sebenarnya ada dua pilihan besar sahaja iaitu kerja atau study?? Kalau study mungkin aku ambil kursus-kursus singkat gitulah.. Kerja pula cari lah dekat mana-mana.. Sebenarnya sekarang ini aku sudah punyai peluang.. Erm aku dapat peluang belajar dan bekerja.. Belajar di mana?? Erm belajar kemahiran je la.. Aku dapat tawaran untuk belajar kursus singkat.. Tapi memang jauh lari dari bidang pengajian aku yang utama la.. Hehehe.. Peluang kerja pula?? Erm dapat peluang kerja untuk mengajar.. Confius la perlu pilih yang mana.. Tu satu perkara yang aku rasa membebankan dalam mnda ini.. Yang kedua pula tempat untuk aku stay sepanjang cuti ini.. Ikutkan hati memang nak sangat menjejak kaki ke Kota Kinabalu.. Namun nasib.. Ehehehe entahlah sebenarnya bukan tak nak pergi.. Tapi peluang aku sudah ada di Semporna ni.. Satu lagi hati ni terlalu berat mau tinggalkan parent pula.. Huhuhuh banyak benda perlu berperang dengan diri sendiri sekarang ni.. Entah di mana kesudahannya.. Erm pening aku memikirkannya..Ikutkan hati aku nak saja tolak semua benda itu ketepi sebab mahu terus sambung pengajian didalam Ijazah Sarjana Muda.. Cewah nampak gah ja sebut.. Erm tapi banyak faktor yang menegah sekarang ni.. Ramai orang kata lan tunggu kemasukan ke U dulu.. Kalau tak fikir peluang mungkin da lama aku sambung Ijazah ja.. Satu lagi kenapa aku perlu kuatkan langkah untuk tunggu kemasukan ke U.. Tahu kenapa?? Sebab insyaALLAH kalau murah rezeki, Ijazah nanti tak perlu buat pinjaman.. Hehehehe ada orang mahu bayarkan.. Apalagi itu lah peluang yang sangat aku nantikan.. Erm soal rezeki, nasib dan masa depan aku hanya serahkan pada-NYA disamping aku letakkan usaha aku.. InsyaALLAH.. 

YA ALLAH BERIKAN AKU YANG TERBAIK DALAM KEHIDUPANKU.. PANDU KEHIDUPANKU MENUJU REDHA-MU YA ALLAH.. AMINN YA RABB..

PEMANDANGAN DARI PUNCAK BUKIT TENGKORAK..


ALLAHU ALLAH.. CANTIKNYA :)


MENDAKI BUKIT TENGKORAK





Hamdallah semalam ALLAH berikan aku kesempatan untuk bersama dua orang teman yang dicintai mendaki Bukit Tengkorak.. Sekian lama berkeinginan untuk pergi akhirnya tercapai juga semalam.. Hehehe pergi naik sana dalam jam dua petang gitu.. Memang eksplorasi sangat laa.. Heheheh tahu kenapa?? Sebabnya at the beginning, semua still have the highest of energy bah.. Sekali tengah-tengah pendakian, dua orang teman tu give up sudah.. Hahahha as usual kan sikap ku ni mendesak.. Aku ajak juga mereka naik sampai ke puncak.. Hamdallah berkat keizinan ALLAH SWT akhirnya menjejak kaki juga dilapangan pondok yang tertinggi.. Dipuncak sana :).. Sewaktu dipuncak duduk seketika berborak ilmiah dan pengalaman lepas.. Memang lucu dan menarik mengimbau masa lepas.. Zaman-zaman ketika masih dibangku sekolah menengah.. Ehehehe.. Masing-masing berkongsi pengalaman yang ada sekarang ini.. Eventhought tak banyak yang berubah, but i'm so proud both of my friend.. Banyak perubahan juga dalam diri mereka.. Kata tak banyak lepas tu banyak pula.. Adoii pening.. Ehehehe means dalam persahabatan itu mereka tidak banyak berubah tapi dari minda, akhlak dan tingkah laku mereka semakin matang.. Apapun sekadar hanya ingin berkongsi keseronokan dapat mendaki Bukit Tengkorak kemarin.. Semoga dapat berulang lagi peluang seperti itu..
SYUKRAN BUAT DUA TEMAN YANG MENDAKI SAMA.. SYUKRAN JOJI AND AMIN..


Wednesday, December 21, 2011

KENAPA PERLU JADI BEGINI??

Hamdallah hari ini punyai sedikit kesempatan untuk mencoretkan sedikit cerita pengalaman kehidupan aku diruangan yang penuh bermakna ini.. Sebenarnya akhir-akhir ni perasaan aku agak bercampur baur.. Huhuhu entahlah apa mau jadi.. Ianya hanya disebabkan satu benda sahaja.. Apa dia?? Iaitu PERSAHABATAN.. Entahlah sebenarnya aku sangat tertanya-tanya apa salah dan silap aku dengan sorang teman aku tu.. Entahlah dia terus menyepi tanpa apa-apa perkhabaran.. Bukan aku tidak cuba memahami.. Tapi wajarkah dia menghukum begini kalau aku ada buat silap.. Dia merupakan sahabat yang paling akrab dalam hidup aku tapi entah akhir-akhir ni kenapa dia menyepi.. Ya kalau mau jauhkan diri sekalipun nyatakan apa dan dimana silapku.. Ini tidak dia sepi.. Aku cuba hubungi dia.. Kadang aku telefon dari selepas subuh jam samapailah jam 12 tengah malam.. Tapi tidak berjawab.. Aku mesej sehari berpuluh-puluh kali pun tidak berjawab.. Dimana salah silapku?? Sukarkah untuk menyatakan dimana kesalahan ku?? Ini tidak dia menyepi.. Lagi-lagi aku terkejut mesej kawan lain dia boleh reply tapi mesej aku tidak pula.. Apa salahku?? Dia akan balas mesejku jam 12.50 keatas.. Kenapa?? Sebab mungkin dia agak masa itu aku sudah tidur.. Dia mahu mengelakkan diri dari aku.. Itu yang aku rasakan.. Entahlah aku masih tertanya-tanya sehingga kini.. Apa salahku?? Ya ALLAH kenapalah perlu jadi begini?? Dimana silapku?? Apapun semoga engkau sentiasa bergembira wahai sahabatku.. Mungkin selepas ini kehidupan kita akan pada haluan masing-masing.. Cuma aku tertanya-tanya kenapa terlalu cepat dia berubah dalam masa sekelip mata?? Cepatnya dia melupakan aku sebagai insan yang pernah paling rapat dengan dia.. Ya ALLAH adili hati ku ini.. Engkau yang berhak berkuasa atas sesuatu.. Semoga selepas ini akupun mudah untuk melupakan segalanya.. Aminn..

Sunday, December 18, 2011

SOAL REZEKI

Hamdallah hari ini punyai waktu yang panjang untuk berada dihdapan komputer ni.. Ehehehe.. Sebenarnya hari ini aku ingin mengulas sedikit soal rezeki.. Berkongsi apa yang boleh kan?? Ehehehe.. Sebenarnya da lama hajat mau membuat penulisan soal rezeki ini.. Tapi asyik tidak berkesempatan sahaja.. Namun ALHAMDULILLAH hari ini ALLAH berikan sedikit waktu untuk berkongsi.. Kenapa agaknya pilih tajuk ini?? Erm banyak sebab.. Salah satunya ianya juga berkaitan dengan diri penulis sendiri.. Setiap hari yang kita lalui seringkali dilimpahkan dengan pelbagai rezeki daripada ALLAH SWT.. Namun walaupun macam begitu manusia masih lagi sering mempertikaikan soal rezeki yang telah ditentukan ALLAH.. Buktinya?? Yelah hampir setiap hari kita akan dengan orang cakap macam ni, "ENTAHLAH REZEKI KU NI MACAM PAYAH JA.. MACAM SUSAH MAHU DAPAT".. Tahu kenapa kita boleh berkata sedemikian?? Sebab nya kita terlalu mengharap pada satu benda tanpa melihat benda lain yang telah diberikan ALLAH.. Tahu apabila kita berkata begitu seolah-olah kita macam mengatakan ALLAH itu kejam pula.. Sebenarnya ALLAH SWT itu sangat adil.. Rezeki harian kita bukan hanya tertumpu pada anak-anak, wang ringgit, harta dan yang sewaktu dengannya.. Banyak rezeki lain yang ALLAH turut berikan.. Tahu apa dia?? Setiap kebaikan yang kita perolehi dalam kehidupan itulah yang dinamakan rezeki.. Dapat kawan baru pun rezeki juga, dapat ilmu baru dan sebagainya.. So mulai hari ini kena banyak bersyukur.. Ingat tu AZLAN!!! Sebenarnya setiap hari ALLAH SWT memberikan kita rezeki namun berbeza dari konteks pemberiannya.. Kadang ALLAH bagi wang, kadang kawan, kadang ilmu dan banyak lagi laa... Ya ALLAH terlalu banyak rezeki yang engkau berikan kepada kami.. Namun ya ALLAH jangan engkau jadikan kami insan-insan yang kufur terhadap-Mu.. AMIIN.. Nikmat ALLAH berikan dalam hidup kita seharian terlalu banyak.. Bermula dengan kita membuka mata sehinggalah kedetik kita memejamkan mata.. Selepas itu?? Ya ketika memejamkan mata juga ALLAH turut berikan rezeki.. Namun saya mahu tekankan rezeki yang sepatutnya kita sedari iaitu ketika kita dalam jaga.. Erm sebenarnya saya menulis tajuk ini bersebab.. Tahu kenapa?? Sebab akhir-akhir ini aku sedar yang ALLAH itu memberikan rezeki setiap orang itu berbeza-beza.. Minggu lepas aku jalan dengan kawan-kawan yang lain pergi Tawau.. Then masing-masing berborak pengalaman masing-masing.. Namun benda yang paling hebat dibualkan iaitu soal persahabatan.. Erm kenapa aku tak punyai sahabat ka?? Hehehehe kawan tu sangat ramai tapi untuk dijadikan sahabat yang paling rapat itu belum ada lagi kot.. Kawan-kawan yang lain bebual soal sahabat yang paling akrab dengan mereka.. Aku agak tergamam dan sedikit cemburu.. Namun ALLAH itu adil.. DIA tidak berikan aku sahabat yang paling aku akrab.. Tapi dia berikan aku banyak benda.. Contohnya ketika aku punyai masalah, akan ramai kawan-kawan yang take care dengan aku.. Itupun satu rezeki juga.. Rezeki dalam persahabatan.. Namun aku juga masih ternanti-nanti untuk punyai seorang sahabat yang paling aku rapat.. Tapi segalanya akan teratur atas ketentuan ALLAH SWT.. Aku terima dengan redha.. Soal rezeki?? Kena tahu yang rezeki setiap orang itu berbeza-beza.. Jadi seringkali lah panjatkan kesyukuran pada ILLAHI..  

Ya ALLAH sungguh aku tidak punyai seorang sahabat yang paling aku akrab, namun aku memanjatkan kesyukuranku pada-Mu kerana aku masih punyai-Mu ya ALLAH, miliki agamamu untuk aku agungkan, memiliki insan-insan yang menjadi teladan dalam kehidupanku, punyai keluarga, guru-guru dan kawan-kawan.. Sungguh itu yang terbaik buatku ya ALLAH..

Hamdallah atas nikmat-Mu ya ALLAH.. Ya ALLAH engkau jadikan aku hamba yang bersyukur atas segala ketentuan-Mu.. Terima kasih ya ALLAH atas segala nikmat yang telah, sedang dan akan ENGKAU berikan..

Saturday, December 17, 2011

INDAHNYA CIPTAAN YANG ESA




YA ALLAH RINDUNYA DENGAN TEMPAT-TEMPAT NI..

MASJID PUTRA, PUTRAJAYA (TEMPAT KERAMAT NI NGAN BEST FRIEND AKU :)


MASJID BESI, PUTRAJAYA (TEMPAT YANG BANYAK KENANGAN)


 
 TASIK CEMPAKA, BANGI (TEMPAT YANG BANYAK MEMBERI ILHAM PADAKU)


PUTRAJAYA (THE BEST PLACE FOR ME.. TEMPAT YANG MENJADI TUMPUAN AKU DENGAN BEST FRIEND AKU)

ZIARAH SEKOLAH LAMA

Hamdallah hari ini punyai sedikit kesempatan untuk mencoretkan sedikit perkongsian kehidupan aku diruangan ini.. Ya ALLAH terima kasih atas nikmatmu.. Akhir-akhir ini ALLAH banyak menghiburkan hati ku dengan pelbagai cara.. Hehehe as usual beberapa hari kebelakangan ni asyik melepak dengan kawan-kawan lama je laa.. Seronok sangat dapat jumpa mereka, makan sama-sama, lepak sampai petang dan sebagainya.. Erm dapat juga melupakan segala-galanya.. Hehehe hari ini seronok sangat..Dapat lepak masjid, tampi-tampi, dan paling penting dapat jalan sekolah lama aku.. Hehehe yang best nya aku dah tinggalkan sekolah tu lebih kurang empat tahun dah tapi pak cik guard tu masih kenal aku lagi.. Siap tadi dia buka pagar asrama bagi kami masuk sana melawat-lawat.. Wah seronok gila tau.. Kami pun apa lagi ronda la.. Ronda dari depan asrama sampai kebelakang asrama.. Kami ronda-ronda lagi tadi surau sekolah.. Malangnya sekolah tak sempat pula mau round.. Tapi tak mengapa at least dapat juga jalan sana.. Dapat release rindu sikit-sikit.. Datang sana terus teringat kisah waktu mula-mula masuk sekolah.. Yang paling lucu nya, tadi kami pergi berempat.. Waktu masuk simpang sekolah tu ana cerita lah dengan kawan yang lain.. Aku kata macam ni, "eh kamu tau dulu waktu sekolah menengah, lau tengok sign board sekolah ni rasa ya ALLAH berat sangat hati mau masuk".. Hahaha dorang semua gelak dan cakap ish kita ni punyai perasaan yang sama semua.. Then imbau kenangan di surau pula.. Sorang kawan cakap macam ni, "eh ingatdulu kalau keluar pekan then balik lewat mesti kena rotan disurau ni.. terus mau pindah sekolah jaa..".. Lucu tapi akhirnya tamat juga disekolah tu.. Sebelum balik tadi sempat juga ambil gambar kenangan.. Seronok sangat hari ini.. Tapi tak mau la kongsi keseluruhannya..Nak juga letak sebahagian daripada kenangan itu dalam minda sahaja.. Erm nak share juga gambar kenangan tadi :)..





Friday, December 16, 2011

INDAHNYA BILA BERUKHUWWAH

Hamdallah hari ini punyai sedikit kesempatan untuk mencoretkan sedikit perkongsian di ruangan ini.. Semalam was enjoyed day for me.. Selepas beberapa kian lamanya tidak sibuk, semalam terasa semula kesibukan yang mendatang itu.. Hamdallah.. Semalam awal pagi lagi dah bangun.. Kenapa?? Kena hantar budak-budak pergi program Kursus Jati Diri di Kunak.. Seronok tengok mereka pergi bertolak tu.. Selepas itu balik rumah siap-siap.. Dalam jam 10.40 plak pergi pekan ada sesi interview.. Interview apa?? Jeng jeng jeng.. Rahsia laa.. Selepas pergi interview, pergi Tawau pula dengan dua orang teman yang paling ana rapat.. Teman Joji dan Hassan.. Dorang ni la berdua selalu mendengarkan suara hati ku kalau ada masalah.. Kamu teman-teman yang terbaik laa.. Erm sepanjang perjalanan masing-masing berkongsi cerita tersendiri.. Daripada perihal diri, akademik, keluarga dan sebagainya.. Yelah lama tak jumpa kan.. Sekali jumpa ambek lah.. Semua benda diulas termasuklah soal politik.. Hahahaha.. Seronok dengar cerita mereka.. Diawal perbualan penuh semangat ana menyusun bicara dan kata-kata ana.. Namun selepas mereka membicarakan soal ukhuwwah, ana hanya mampu menjadi pendengar sahaja.. Kenapa?? Ana ni tidak berukhuwwah ka?? Urm bukan tidak berukhuwwah cumanya ukhuwwah mereka itu yang terbaik dalam hidup mereka.. Setiap insan ini akan membicarakan persahabatan terbaik dalam kehidupan mereka.. Begitu lah juga yang berlaku semalam.. Ana rasa hiba mendengar cerita-cerita mereka.. Itulah keindahan berukhuwwah itu.. Semua benda dikongsikan, semua benda bersama dan banyak lagi..Ketika mereka sedang rancak berbual soal persahabatan, aku tergamam dan minda sahaja yang mampu untuk berfikir.. Sebenarnya akhir-akhir ni aku rasa hairan sangat dengan seorang sahabat yang paling aku hidup dalam seluruh kehidupan aku.. Walaupun apa berlaku, bagi aku dia tetap sahabat yang terbaik.. Everyone mesti pelik kenapa aku hairan kan?? Cerita nya macam ni..,

Dia merupakan sahabat yang paling rapat dengan aku.. Mungkin ada tindakan aku yang menyebabkan dia terasa atau marah.. Tapi aku tidak tahu apa.. Entahlah selama ni memang boleh katakan kami kerap contact la.. Sekarang ni sudah lebih kurang seminggu tiada khabaran.. Walaupun apa berlaku, aku berusaha untuk menghubungi dia bertanya khabaran.. Alasan mungkin macam ni kenapa tidak contact..,

  1. Sebab ketiadaan kredit.. Tapi aku bukan nak bersangka buruk.. Hari itu aku turun pekan top up telefon aku.. Aku terus teringat untuk ambil tahu.. Aku top up sekali telefon dia.. So selepas top up itu mungkin satu reason da aku dapat.. Mustahil tak ada kredit.. Tapi tak tahu la kalau kredit tu tak masuk..
  2. Mungkin sebab sibuk.. Entahlah tapi tak kan 24 jam sibuk kan.. Aku telefon dari awal pagi sampai lewat malam.. Tak kan sekali mesej pun untuk mengkhabarkan kerjanya tak dapat.. Tapi tidak mengapalah..
Sebenarnya aku hanya mahu tahu apa yang berlaku sekarang.. Aku risau.. Dia ok ka, ada masalah ka.. Entahlah harap-harap ALLAHm berikan aku jawapannya.. Entahlah sama ada dia mahu menjauhkan diri dari aku terus atau apa.. Cuma aku harap cakap terus terang.. Aku takut kalau-kalau aku ada buat salah yang besar dengan dia.. Aku mengaggap dia macam abang aku sendiri.. Sebagai sahabat aku.. Tu yang rasa macam tak sedap hati tu jaa.. Ya ALLAH entahlah apa yang sedang berlaku ni.. Ya ALLAH berikan dia kebaikan, kejayaan, kesejahteraan.. Pertemukan dia dengan hal-hal yang menggembirakan dirinya.. Apapun harap dapat lah jawapan kenapa dia menyepi.. Ya ALLAH ya ALLAH ya ALLAH.. Itulah sebab nya aku tergamam ketika kawan-kawan mebicarakan soal ukhuwwah.. Aku tertanya-tanya kemana hilangnya dia?? Semoga dia baik-baik sahaja.. 
PS : KALAU INSAN YANG SAYA MAKSUDKAN ITU MEMBACA RUANGAN PENULISAN SAYA INI, SAYA MOHON MAAF KALAU ADA BUAT SALAH DENGAN ANDA YA.. MINTA MAAF BANYAK-BANYAK.. CUMA YANG TERBAIK BAGITAHU SENDIRI APA YANG SEDANG BERLAKU SEKARANG INI?? MAAF.. MAAF.. MAAF..

Wednesday, December 14, 2011

MY HOLIDAY TIME

Hamdallah hari ini ada sedikit kesempatan untuk update blog yang sekian lama terkubur ini.. Ehehehe bukan tak mau update cumanya line kat Sabah ni something wrong.. Payah bebenar mau dapat lorh.. Hehehehe sekarang?? Erm aku dengan cerita aku sendiri.. Aku menyibukkan diri untuk urus diri sendiri.. Sekarang sibuk nak pergi daftar mana-mana NGO ke atau kursus ke atau apply kerja untuk pengisian sementara ini.. Erm harapnya adalah pengisian yang aku perolehi sepajang cuti ini.. Huhuhuh at least selepas cuti ni aku tak la sama semacam sebelum cuti.. Diri aku ni pun kena update sikit-sikit la.. Baru la urmph orang kata.. Apapun mohon doa kawan-kawan sekalian yaa... Selepas ini mungkin aku akan berhijrah pula untuk menimba satu pengalaman yang baru.. Hamdallah moga ALLAH memperkenankannya dan memakbulkan segala apa yang aku hajati..

Wednesday, December 7, 2011

CORETAN TERAKHIRKU DIRUANG BILIK YANG PENUH KENANGAN..

Hamdallah di keheningan Subuh dan pagi hari ini, ALLAH memberikan aku ketenagan dan kesempatan untuk mencoretkan sedikit perkongsian ceritaku diruangan ini.. Hamdallah ini adalah Subuh terakhir aku berada di Semenanjung.. Selepas ini rezeki yang akan menentukan sama ada aku mampu lagi untuk berpijak di bumi ini ataupun tidak.. Agak berat langkah untuk mengundurkan diri.. Tapi hakikat nya sini bukan bumiku.. Ya ALLAH dikeheningan pagi ini, aku menadahkan tanganku untuk merakamkan jutaan kesyukuran atas nikmat yang ENGKAU berikan kepadaku.. Erm hari ini hari terakhir aku untut berada disamping teman-teman dan rakan-rakan KDH.. Selepas ini aku sudah punyai haluan tersendiri.. Ya ALLAH terima kasih memberikan aku nikmat teman seperti mereka.. Sebentar tadi sudah siap packed semua barang untuk dibawa.. Huhuhu begitu cepat masa berlalu.. Erm selepas ini apa pula episod cerita kehidupanku ya?? Baik ataupun buruk?? Ya ALLAH curahkan kebaikan disetiap usiaku yang mendatang.. Erm selepas ini aku akan berada jauh dari SAHABAT-SAHABAT yang aku sayangi.. Tapi bertemu dan berpisah itu adalah ketentuan daripada ALLAH SWT.. Erm ada satu kata-kata perlu dihayati untuk perpisahan iaitu :

"JANGAN DITANGISI AKAN PERPISAHAN.. NAMUN TANGISI AKAN PERTEMUAN.. KERANA TANPA PERTEMUAN, PASTINYA TIADA PERPISAHAN.."

Moral value nya sini, jangan menangis ketika berpisah.. Hehehe tapi air mata tak boleh juga nak tahan-tahan kan?? Hehehehe tak pa.. Kalau menangis, menangis je lah.. Erm sebenarnya pemergianku ini membawa beberapa perasaan risau.. Risau selepas ini SAHABAT-SAHABAT aku sudah berubah.. Tapi AZLAN yakin ukhuwwah kerana ALLAH, bertemu kerana ALLAH, berpisah kerana ALLAH.. Maka mintalah juga dengan ALLAH agar nikmat ukhuwwah itu berkekalan.. Selepas ini aku akan kembali ke pangkuan keluargaku semula.. Hamdallah.. Jadi akan jadi satu suasana baru dalam hidupmu.. Teruskan untut melakarkan cerita kehidupan mu.. Teruskan menikmati keindahan kehidupanmu.. Erm selamat tinggal segalanya.. Kalau ada rezeki, INSYAALLAH kita bertemu lagi.. Ya ALLAH terima kasih atas segala nikmat yang ENGKAU berikan.. Terima kasih ya ALLAH..

Hari ini masa untuk fly.. So don't sad AZLAN.. ALLAH tengah merancang sesuatu yang terbaik untuk hidupmu.. Semoga sang hati ini sentiasa bergembira dengan perancangan ALLAH SWT itu.. AMIN YA RABB..

P/S : Hari ini flight pukul 2.20 petang.. Sampai jam 5.10 petang.. Selamat terbang!!!


Sunday, December 4, 2011

BINGKISAN DOA BUAT SAHABAT


Ya Allah
panjangkanlah umur temanku
Kurniakanlah kesihatan yang baik padanya,
terangi hatinya dengan nur pancaran iman.
Tetapkanlah hatinya, perluaskanlah rezekinya, dekatknlah hatinya
kepada kebaikan, jauhkanlah hatinya pada kejahatan,
tunaikanlah hajatnya baik hajat dalam agama, dunia dan akhirat

Ya Muhaimin
jika dia jatuh hati, izinkanlah dia menyentuh hati seseorang yang hatinya
tertaut padaMu agar tidak terjatuh dia dalam jurang cinta nafsu?
Jagalah hatinya agar tidak berpaling daripada melabuhkan hatinya pada hatiMu.
Jika dia rindu, rindukanlah dia pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu


Ya Allah
Jangan biarkan temanku tertatih dan terjatuh
dalam perjalanan panjang menyeru manusia kejalanMu
jika kau halalkan aku merindui temanku,
janganlah aku melampaui batas sehingga melupakan daku pada
cinta hakiki, rindu abadi dan kasih sejati hanya untukMu

Ya Allah…
kurniakanlah temanku kesenangan, ketenangan,
kecemerlangan hidup di dunia akhirat kelak.

1001 KENANGAN DIRIKU DI SANA

Hamdallah hari ini ALLAH SWT berikan aku sedikit kesempatan untuk mencoretkan sedikit kisah kehidupan ku diruangan ini.. Sebenarnya hari demi hari aku hanya menamatkan sisa baki kehidupanku di Bumi Kajang ini.. After this aku akan kembali pulang ketempat kelahiranku.. Erm ini kali pertama aku rasakan tidak sabar mahu berjumpa dengan kaum keluargaku di Sabah.. Before this, I never feel something like this.. Ini kali pertama lah.. Hehehehe.. Hamdallah hari ini aku telah kemas barang-barang aku untuk bawa balik Sabah.. Hamdallah dah 90% settle.. Selebihnya tinggal gerak pergi KLIA then back to my state.. Huhuhu.. Sisa baki kehidupan aku di Kajang ni banyak mengimbau kenangan aku selama dua tahun setengan disini.. Chewah macam mau pergi buat selama-lamanya pula.. Tapi mungkin juga akan pergi selamanya.. Tapi bukan masuk grave plak ya.. Tapi mungkin selepas ini aku sudah tidak berkesempatan untuk hidup di Kajang ni kot.. Ehehehe.. Erm semestinya setelah aku berpergian, akan aku merindui kawasan-kawasan area Kajang, Bangi, Putrajaya dan Kuala Lumpur.. Why?? Kerana itulah tempat-tempat yang acap kali aku kunjungi selama aku berada di Semenanjung Malaysia ini.. Yesterday jalan dengan dua orang teman yang aku rapat.. Iaitu Nazmudin dan Nasirudin.. Kawan double N.. Ehehehe.. Kami bertiga pergi ke Tasik Cempaka.. Ala yang sebelah Kompleks PKNS Bangi tu.. Ehehehe.. Tempat itu bagi aku sangat indah.. Disitulah tempat aku berkongsi rasa dan perasaan, meleraikan segala kekusutan minda n hati dan banyak lagi.. Tempat tu memang aku selalu pergi since semester satu sampai lah aku terlebih semester ini.. Ehehe.. Banyak kenangan yang tercipta di empat kawasan yang aku ceritakan tadi..
  • Kenapa aku akan merindui Putrajaya?? Kerana apabila malam rasa bosan-bosan, aku dan abang aku akan pergi Putrajaya pusing-pusing.. Mungkin juga kami akan ke sana untuk tujuan Solat di Masjid Putra Putrajaya.. Tempat Putrajaya tu adalah tempat yang paling indah bagi aku.. Tahu kenapa?? Kerana disitulah aku banyak mengetahui cerita kehidupan insan yang aku sayang.. Ehehehe.. Erm seronok tempat tu.. Satu hari nanti aku harap dapat kerja dekat situ agar segala kenangan aku tidak akan terkubur begitu sahaja.. Itulah azam dan impian aku untuk tempat tu.. Best sangat Putrajaya ni.. Inilah juga impian yang kau kongsikan dengan abang aku iaitu mahu kerja sama-sama kelak di sini.. AMIN YA ALLAH..
  • Kenapa pula aku merindui Kuala Lumpur?? Sebabnya tempat tu pun aku selalu pergi semanjak aku semester 1.. Kalau hujung minggu aku akan lepak sana sama ada sendiri atau dengan kawan-kawan.. Tempat yang the best sana yang aku selalu pergi Masjid Jamek, KLCC, Low Yat, Pasar Seni, Mydin, Petaling Street, Central Market dan banyak lagi.. Huhuh tempat paling aku rindui pastinya la Masjid Jamek.. Tahu kenapa sebab tempat itulah aku selalu pergi dengan abang aku semenjak aku semester 6 dan 7.. Kami akan pergi situ solat dekat Masjid Jamek, makan dekat McD, beli lekor, beli buku dan round-round.. Wawa rindunya la nanti..
  • Erm kalau kawasan Bangi dan Kajang memang tak payah cakap la.. Sebab semua tempat terlalu sinonim dengan aku.. Ehehe tempat aku membesar kan selama di Kajang ni.. Kalau Kajang apa lagi sah-sah la shopping mall.. Metro Point, Metro Kajang, Tesco dan semuanya la.. Bangi pun sama seluruh nya..
Harapnya segala kenangan aku disini akan menjadi satu peristiwa yyang terindah dalam kehidupan yang aku lalui.. Ya ALLAH semoga segala ukhuwwah yang terlakar disini akan menjadi satu ingatan buatku.. After this apa pula cerita aku?? Erm kena tunggu tahun depan la.. Perancangan sudah ada cuma lihat pada rezekinya.. Adakah aku akan melangkah semula ke kawasan yang aku telah sebutkan tadi atau sebaliknya.. Harapan dan doa akan menentukan segalanya.. Salam kerinduan yang teramat sangat buat semua insan yang saya kenali selama di  Semenanjung ini.. Alhamdulillah ya ALLAH.. Terima kasih atas pelbagai nikmat-MU selama akau berada di sini..

Friday, December 2, 2011

SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN

SANAH HELWAH YANG KE-23 TAHUN BUAT ABANG FAIZUL..
SEMOGA PANJANG UMUR, MURAH REZEKI, MENDAPAT KEBAIKAN DALAH KEHIDUPAN, BEROLEH KEJAYAAN, USIA YANG BERKAH DAN SEBAGAINYA..
SEMOGA BERGEMBIRA SOKMO DI HARI ULANG TAHUN KELAHIRAN INI..


NYANYI SAMA YUK :
ALLAH SELAMATKAN ABANG FAIZUL..
ALLAH SELAMATKAN ABANG FAIZUL..
ALLAH SELAMATKAN ABANG FAIZUL..
ALLAH SELAMATKAN ABANG FAIZUL..

SANAH HELWAH :)..

Thursday, December 1, 2011

YA ALLAH


YA ALLAH JANGAN ENGKAU JADIKAN AKU INSAN YANG BERGANTUNG HARAP PADA MANUSIA..

YA ALLAH JADIKANLAH AKU INSAN YANG HANYA BERGANTUNG HARAP HANYA KEPADA-MU..

TERIMA KASIH SAHABAT-SAHABAT KU

Teruja aku pada kata-kata Imam Al-Ghazali yang mulia:

"Ukhwah itu bukan pada indahnya pertemuan ,tapi pada ingatan seseorang terhadap saudaranya di dalam doanya" 
Ku harap mekar di hati agar persahabatan suci ini kan terus mantap, menjadi syafaat, terukir indah di pintu Jannah.~..

Ukhwah yang dibina antara kita biarlah seperti seutas tasbih. Ada awal tapi tiada penghujungnya, Dicipta untuk mengingatiNYA, dibahagi untuk cintaNYA, diratib demi redhaNYA..

~KETIKA SATU PINTU KEBAHAGIAAN TERTUTUP, PINTU LAIN DIBUKAKAN.TAPI SERINGKALI KITA TERPAKU TERLALU LAMA PADA PINTU YANG TERTUTUP SEHINGGA TIDAK MELIHAT PINTU LAIN YANG DIBUKAKAN BAGI KITA~

"selemah-lemah manusia ialah org yg tidak boleh mencari sahabat Dan orang yg lebih lemah dari itu ialah orang yg mensia-siakan sahabat yang telah dicari" -Saidina Ali-
SYUKRAN ALA UKHUWWAH TEMAN-TEMAN SEKALIAN..
SYUKRAN PADA KAWAN SERUMAH : ABANG RAIHAN, SYAFIQ, SHAHRIN, HAZWAN DAN HUSAINI..
SYUKRAN PADA KAWAN YANG SETIA BERSAMA : NAZMUDDIN DAN NASIRUDDIN..
SYUKRAN PADA KAWAN YANG SELALU MEMBERIKAN NASIHAT : KAK SYAFIAH, AMNAH, NORIJAN, NURHIDAYAT, KAK ANIS, HASSAN UNUS..
SYUKRAN KEPADA : SEMUA TENAGA PENGAJAR SAYA MAINLY USTAZAH SYILA YANG BANYAK MEMBERIKAN BANTUAN..

SYUKRAN YANG TIDAK TERHINGGA BUAT SAHABAT DAN ABANG YANG BANYAK MEMBANTU SAYA :
ABANG FAIZ

Wednesday, November 30, 2011

CORETAN SANG HATIKU

Hamdallah hari ini ALLAH SWT berikan sedikit kesempatan untuk mencoretkan serba sedikit perkongsian cerita kehidupan aku diruangan ini.. Persoalan, "MENGAPA KITA PERLU MENYESALI SESUATU BENDA YANG HILANG DARIPADA KITA"?? Dalam kehidupan kita ini, seringkali kita akan tercicirkan banyak perkara-perkara yang indah.. Namun keindahan sesuatu perkara itu tidak mampu kita rasai seketika kita masih memiliki hal tersebut.. Mengapa?? Sebab kita leka?? Lalai?? Dan sebagainya?? Sebenarnya kita leka sebab kita masih tidak merasa gusar dan risau kehilangan perkara tersebut.. Namun jika perkara tersebut hampir hilang daripada gengaman kita, kita baru menyedari bertapa bernilai nya perkara tersebut.. Allah ya Allah.. Setiap hari yang kita lalui diselitkan dengan pelbagai nikmat sama ada kita sedar atau tidak.. Sebenarnya coretan hari ini nak cerita juga soal diri ini.. Hehehe.. Kita akan merasa sedih apabila kita kehilangan sesuatu.. Hari ini saya kehilangan sesuatu yang saya rasakan bermakna buat diri saya.. Mungkin ia tidak sesuai dikatakan kehilangan sesuatu.. Tapi bagi saya, walaupun ianya berulang semula pasti sukar untuk menjadi seperti asalnya.. Hari ini saya mula merasakan kehilangan "SAHABAT".. Persahabatan itu semakin saya rasakan jauh dari hati.. Bukan bermaksud bergaduh atau berbalah.. Namun selepas ini, saya akan berpisah dengan sahabat-sahabat saya yang menuntut sama dengan saya.. Walaupun selepas ini bertemu semula, saya tidak menjamin kemesraan seperti sekarang ini.. Itulah yang saya maksudkan dengan kehilangan.. Sebak rasanya hari ini.. Erm selepas ini saya pun akan mula mengorak langkah yang baru untuk kehidupan saya dimasa hadapan kelak.. Saya akan balik Sabah dan akan mencoretkan sendiri kisah kehidupan selepas ini.. Begitu juga dengan kawan-kawan yang lain.. Hari ini saya sudah mula rasa kehilangan  seorang sahabat yang sangat saya rapat ketika saya bergelar pelajar diploma ini.. Allah terima kasih atas nikmat mu memberikan saya seorang sahabat seperti dia, memberikan saya seorang abang seperti dia dan memberikan saya teman seperti dia.. Berikan dia kebaikan disetiap langkahnya.. Sedih rasanya berpisah dengan kawan yang sangat kita rapat kan?? This is my first experience have someone that really close with me.. But now, I will feel something different.. Sebabnya masing-masing akan ada haluan masing-masing.. Semoga semua teman-teman ku di KDH sentiasa memperolehi segala kebaikan dan kejayaan dalam kehidupan mereka.. Lastly setiap permulaan akan menemui pengakhirnya.. Setiap yang berjumpa akan berpisah jua akhirnya.. Semoga segala ukhuwwah yang telah dilakarkan akan mampu memberikan saya seribu pengertian didalam kehidupan ini.. Ya ALLAH, terima kasih atas nikmat kasih sayang dari-Mu dan daripada insan-insan yang Engkau hadirkan didalam kehidupan hamba yang kerdil ini.. (-_-)


Friday, November 18, 2011

BALIK ATAU TAK??

Hamdallah hari ini ada juga kesempatan untuk aku mengupdate blog yang sekian lama terkubur ini.. Erm bukan tak nak update tapi asalkan nak update ada saja halangan yang mendatang.. Kawan-kawan, saya nak nasihat sikit.. Sebenarnya saya tengah confius sama ada mahu balik Sabah atau sebaliknya.. Yalah saya pun sudah tamat pengajian kan.. Sebenarnya hati ni nak balik tapi macam nak stay juga dekat sini.. Entahlah.. Kalau balik mesti seronok dapat kumpul dengan family, rasa tenang jak tak lah serabut-serabut macam sekarang ni.. Ehehehe.. Tapi kalau balik tu lah bosan pula ya lah tak ada kerja sangat nak buat kan.. Hurm.. Kalau stay sini seronok tapi tu lah rasa macam hidup sorang-sorang ja.. Macam perit mau hidup kat area-area sini ni lagi.. Erm tapi takut-takut kes nya macam budak-budak yang lain pula.. Ya lah kata balik kampung kan.. Tunggu beberapa bulan selepas itu aik muncul lagi dekat area sini.. Erm aku takut jadi macam begitu plak.. Bagi aku sekali pergi tak kan kembali.. Mungkin kembali tapi hanya untuk tujuan melawat sahaja.. Rasanya sudah tiba kot masanya aku melangkah pergi dari sini.. AZLAN! ANDA KENA YAKIN.. Jangan disebabkan benda lain yang kecil menyebabkan anda terlepas peluang yang besar.. YA ALLAG PERMUDAHKAN LANGKAH KU..

Thursday, October 13, 2011

2 BULAN @ 2 TAHUN??

Hamdallah hari ini ada kesempatan untuk berceloteh sedikit diruangan blog tercinta ni.. Hehehe boleh singgah sebentar sebab hari ini kerja dekat office tidak banyak.. Semua dah settle semalam.. Tapi semalam buat kerja setengah mati wooo.. Kena buat banyak kerja at the same time.. But don't mind la yang penting seronok.. Huhuhuh sebenarnya rindu mau buat penulisan ilmiah dalam blog ni tapi asyik penat ja jadi terbengkalai la segalanya.. Hehehe aku pun banyak ambil easy way.. Apalagi nak juga imarahkan blog kan, jadi kekadang tu aku copy and paste jak artikel dari mana-mana web.. Hehehe kerja yang baik.. Nak cerita sikit ni, akhir-akhir ni ramai orang yang dapat menjejak blog aku ni.. Saspen sikit laa.. Kwang kwang kwang.. Sebenarnya hari ni mau mengadu sikit dengan blog ni.. Blog, ko tau tak, aku yak sabar dah mau habis praktikal.. Bukan sebab tak mau praktikal plak.. Seronok tu seronok rasanya.. Dulu aku datang praktikal tanpa jiwa.. Sekarang ni jiwa tu dah ada lah walaupun sedikit.. Hahahahah lucu macam.. Seronok buat kerja-kerja penulisan ni cuma kadangkala itu ada kebosanan yang sampai juga la.. Yala asyik buat benda yang sama kan.. Tapi benda yang sama ni kalau selalu dibuat kita tidak akan rasa lajunya masa berlalu.. Jadi itulah yang sangat aku harapkan.. Masa cepat berlalu then aku pun pergi mengundur diri balik Sabah.. Sabar AZLAN tinggal sebulan lagi mau habiskan praktikal, buat laporan dua minggu then apa lagi chow laa.. Tak samapi dua bulan dah tinggal sini tu.. Dulu boleh stay kan sampai dua tahun.. Kali ini hanya perlu tunggu tempoh masa lebih kurang tinggal dua bulan lagi.. Banyak kenangan manis berada di DAR AL-HIKMAH ni tapi banyak juga pahit nya.. LAgi-lagi semester akhir ni.. Sabar ya AZLAN.. ALLAH tengah menguji mu itu.. Jadi pastikan ujian itu dapat gred A :)..

Thursday, October 6, 2011

DAMBA KASIH

Semakin jauh ku dari-Mu
Semakin dekat pula Kau menghampiri daku
Oh, Tuhan Yang Maha Pengasih
Siapalah diriku di pandangan-Mu

Semakin cuba ku dekati
Semakin kuat pula Kau mendugai aku
Oh, Tuhan Yang Maha Sempurna
Kerdilnya diriku di hadapan-Mu

Bagaimanakah nantinya tika berhadapan dengan-Mu
Sudikah Kau menerima hamba-Mu yang hina ini
Ya Allah Kau Maha Pengampun

Di bayangan mentari aku kealpaan
Dusta dunia penuh kepura-puraan
Di kala dini hari aku kepasrahan
Mendamba jernih embun kasih sayang-Mu Oh Tuhan

Andainya dihitung amalanku
Belum pasti dapat ku hampiri gerbang syurga-Mu
Oh Tuhan Yang Maha Pemurah
Hindari diriku dari seksa-Mu… Oh Tuhan

Kasih sayang-Mu Tuhan
Itu yang ku dambakan 
Dengan rahmat-Mu ampunilah diriku..

ALLAH ATAU MAKHLUKNYA??

JANGAN DAMBAKAN CINTAMU PADA MANUSIA,
ANDAI CINTA MU MASIH BELUM CUKUP BUAT SANG ESA..
JANGAN MEMINTA KASIH MANUSIA,
ANDAI ENGKAU BELUM MEMINTA KASIH ALLAH..
JANGAN ENGKAU MENADAH TANGAN PADA MANUSIA,
ANDAI ENGKAU BELUM MENADAH TANGAN PADA YANG ESA..
DAMBAKAN KASIH MU PADA YANG ESA SEBELUM ENGKAU DAMBAKAN KASIHMU PADA MAKHLUKNYA..
KASIH DAN CINTA ALLAH AKAN MEMBERIKAN SEJUTA KEGEMBIRAAN..
MANAKALA KASIH DAN CINTA MANUSIA HANYA MENJANJIKAN KEPERITAN..
~SALAM MUHASABAH~

RINDUNYA PADA BLOG AKU

Sekian lama aku menyepikan diri daripada ruangan ini akhirnya aku muncul juga semula.. Rindu nak menulis tapi akhir-akhir ni banyak sangat kekangan yang ada.. Erm maaf ya blog.. Hehehe sekarang ni kan aku tengah praktikal jadi agak banyak kerja yang perlu buat.. Balik kerja nak update blog tapi dah penat da.. Apalagi kalau dah penat jawabnya ZzZzZzZz la.. Apa tu?? Maksudnya tidur la apa lagi.. Masa kerja pula tak dapat nak kacau sangat sebab banyak betul kerja kena siapkan.. Samapai mau naik tension aku dengan kerja-kerja dekat office ni.. Ehehehe.. Tapi hamdallah juga lah pejam celip dah habis sebulan aku praktikal.. Ada sebulan lagi.. Then I can say HURRAY!! Rehat terus daaa.. Tu satu kekangan.. Satu lagi soal diri juga la.. Berperang dengan diri.. Self fighting.. Ehehehe.. InsyaALLAH macam mana pun aku akan sentiasa update blog aku ni day by day.. Erm selamat ya semua:).. Selamat berkerja, selamat belajar, selamat beribadah dan selamat segala-galanya..

BERAKHIRLAH SEGALANYA

Hamdallah hari ini ada sedikit kesempatan untuk meluangkan masa diruangan blog tercinta ini.. Sekian lama aku mati terkubur dengan cerita ku ini.. Hehehehe finally aku muncul semula juga.. Hari ini baru dapat buka semula blog aku.. Selepas beberapa bercuti disebabkan beberapa halangan yang menimpa.. Sedih jak bunyi nya.. Lama dah nak update blog tapi sekarang baru punyai masa yang sesuai.. Hehehe hari ini baru dapat baca comment daripada ustazah yang selalu nasihatkan aku ketika aku ada masalah.. Sebenarnya sebelum baca nasihat dia tadi tu, mind set aku memang dah fikir macam begitu.. Tidak perlu bergantung harap pada manusia.. ALLAH itu kan ada.. DIA sentiasa mendengar segala luahan dan aduan daripada kita.. YA ALLAH terim kasih masih lagi membimbing hatiku walaupun aku leka dan lalai di saat ini.. Apapun terima kasih pada ustazah Syila yang banyak memberikan nasihat buat diriku ini.. AZLAN!! WAKE UP!! ALLAH ada jadi jangan pernah putus asa meminta daripada nya.. Yakinlah dengan bantuan daripada NYA..

Monday, September 26, 2011

CORETAN HATI

HIDUP TIDAK SELALUNYA INDAH TETAPI CARILAH KEINDAHAN DIDALAM KEHIDUPAN ITU..
BERGEMBIRALAH WAHAI SANG HATI DENGAN TARBIYAH DARIPADA RABB MU..
UJIAN ITU ADALAH CARA UNTUK MELATIH KESABARAN DAN KEMATANGAN DALAM HIDUPMU..
JADIKAN UJIAN ITU MANIS SEPERTI MADU..
YANG KITA TIDAK AKAN MENOLAK APABILA DIBERIKANNYA..
YA ALLAH SATU PINTAKU, KURNIAKAN AKU KETABAHAN DAN KECEKALAN YANG TINGGI..
TERIMA KASIH BANYAK MENGAJAR AKU BENDA YANG BARU YA RABB..

SUBHANALLAH SEPERTI MENYINDIR AKU

COPY AND PASTE DARIPADA BLOG LECTURER TERSAYANG USTAZAH SYILA..

Mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati juga adalah berdosa. Tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati”

I’m so confused...
Kenapa orang kecilkan hati kita, kita pulak yang berdosa?
Then I asked my dad what’s that mean.

Ayah: Jika seseorang hina kita, dia berdosa. Jika kita terasa hati dgn penghinaan dia, kita juga berdosa. Tetapi dosa kita lebih besar dari dosa dia.

Anak: Uiikk... Tapi kenapa pulak? Kita tak buat apa-apa pun?

Ayah: Kerana orang yang menghina kita itu adalah peringatan daripada Allah.

Anak: *blur

Ayah: Kenapa kita dihina oleh orang tu? Kerana itu adalah ujian dari Allah. Kenapa Allah hadiahkan kita ujian itu? Kerana DIA nak mengingatkan diri kita yang dah leka dengan dunia. Bila kita berkecil hati dengan orang tersebut, bermakna kita tak redha dengan ujian yang Allah turunkan. Kesimpulannya, kita bukan kecil hati dengan orang, tapi kecil hati dengan Allah.

Anak: Ooooooo... Ook...

Ayah: Lagi parah bila kita pun cerita pada kawan-kawan kita. “Dia dah banyak buat aku macam ni, macam tu…” dan sebagainya. Dan kawan-kawan kita pula akan cerita pada kawan-kawan lain. “Kesian kawan kita tu.. budak tu dah banyak sakitkan hati dia…” jadi keredhaan kita terhadap ujian Allah itu akan lesap.

Anak: *termakan cili

So, the conclusion is... Jangan mudah terasa hati...Maknanya kita tak redha dengan Allah...Nanti Allah pun tak redha dengan kita... Na’uzubillah.

P/s: "Sebenarnya, setiap kali orang memuji kamu... Seharusnya kamu rasa malu. Ucaplah astaghfirullah al-azim kerana orang memuji kamu disebabkan Allah S.W.T telah menutup aib dan kelemahan kamu."


YA ALLAH JADIKAN AKU REDHA ATAS SETIAP KETENTUAN MU ITU.. REDHA KAN HATIKU MENERIMA SETIAP KEJADIAN DARIPADAMU..

DILEMA HATI

WHICH ONE

PRAKTIKAL ATAU TESIS??

ALLAH TENGAH MEROTAN HATIKU

Hamdallah hari ini ALLAH SWT menguatkan langkah aku untuk terus melangkah mengharungi kehidupan dunia yang fana ini..Huhuh sekian lama aku menghilangkan diri daripada ruangan blog yang tercinta ini.. Hehehe sampaikan ada pihak yang bertanya kemana aku menghilang, kenapa tak update blog dan banyak lagi la.. Hehehe akhir-akhir ni penulis dah tak berbentuk ilmiah lagi.. Bukan tak nak share cuma macam tak ada masa sangat mau update.. Biasalah sekarang ni kan dah mula merasai dunia kerjaya.. Wawawa macam lucu jak.. Dunia kerjaya?? Seronok ke?? Menhiburkan hati?? Menenangkan?? Mungkin bagi setengah pihak but not me.. Bukan kata dunia kerjaya ini tidak menghiburkan tapi aku rasakan hati aku ini memberontak.. Bughah pulak macam ya?? hehehe memberontak sebab aku mahu belajar bukan berkerja.. Ya memang praktikal ni belajar juga.. Tapi belajar pengurusan.. Ianya memang sangat berbaloi tapi i don't know why my heart still not fixed here.. Apa yang boleh aku buat hanya mampu tersenyum sahaja.. Entahlah akhir-akhir ni aku rasakan seperti tiada pendirian hidup sahaja.. Hehehe sekarang ni aku seperti mula menguatkan langkahku untuk mengambil tesis.. Bagi aku tidak kira lah susah atau payah macam mana pun yang penting aku dapat ketenangan hatiku itu.. Sebenarnya aku bukan mahu ambil praktikal ini tapi disebabkan oelh pujukan kawan-kawan akhirnya aku mengagahkan langkahku juga untuk meneruskan perjuangan dilandasan praktikal ini.. Entahlah dimana silapnya.. Entah kenapa ketika itu aku membuat keputusan tanpa mempertimbangkan banyak perkara.. Erm pastinya ramai yang tertanya-tanya apa yang aku maksudkan dengan tajuk penulisan aku iaitu "ALLAH TENGAH MEROTAN HATIKU..".. Sememangnya ada kaitan.. Sebenarnya akhir-akhir ni aku rasa tidak gagah untuk ada di bumi Kajang ini.. Kan best kalau dekat Sabah ada family kita.. Entahlah.. Erm aku pun jadi pening nak ulas macam mana tajuk posting aku dengan apa yang aku katakan ni.. Tahu, kenapa aku tak tetap hati di tempat aku praktikal?? Entahlah bagi aku, aku tak boleh masuk sangat dengan cara muamalah mereka.. Bukan kata nak terbaik tapi terlalu banyak part yang aku rasa terlalu sonsang daripada prinsip kehidupan aku.. Sememangnya mereka mewar-warkan yang kehidupan disini seperti sebuah keluarga.. Ya aku tidak menafikan.. Memang perlu hidup dalam satu kelaurga bagi satu jabatan.. Tapi bagi aku itu bukan alasan untuk tidak membataskan pergaulan kita itu.. Ya ALLAH bantulah aku.. Minggu lepas hari Jumaat aku ada jumpa lecturer aku.. Aku bincang soal tesis dengan dia.. Tapi aku masih samar dengan hati aku.. Ya ALLAH dengarkan lah rintihan hatiku.. Kalau lecturer yang aku rapat dekat KDH tu masih ada kan mesti best.. Mesti dia sudi mendengar :'(.. Dimana kesudahan semester 7 aku ini?? Praktikal atau tesis?? Decide AZLAN dengan kadar segera :).. Ya ALLAH bantulah aku..

Tuesday, September 13, 2011

CERITA HARI PERTAMA PRAKTIKAL KU

Hamdallah hari ini ALLAH SWT memudahkan juga langkah aku untuk menuju ke tempat praktikal aku.. Habislah juga hari ini.. Sekian lama kebingungan melanda diriku ini.. Praktikal atau tesis?? Finally pergi la juga ke praktikal.. Tapi sebenarnya hati masih lekat lagi mahu ambil tesis.. Entahlah sampai sekarang ini hati masih lagi berat untuk melakukan tesis.. Kalau praktikal pergi INDONESIA tu sah-sah la aku tolak.. Entahlah rasa macam bukan dunia aku dunia kerjaya ni.. Aku rasa mahu belajar ja sepanjang masa.. Lagi-lagi setelah aku rasakan bagaimana aku melalui hari ini sebagai seorang pekerja sementara.. Tapi until when kan?? Erm kenalah juga telan benda ini.. Walaupun hari ini aku sudah mula praktikal, tapi esok aku mahu putuskan lagi sama ada mahu teruskan praktikal ini ataupun ambil tesis.. Macam bau-baunya ni ambil tesis tapi ada kawan yang halang.. Huhuhuh.. Perlu ka kita fikir soal kawan itu?? Sedangkan dia dengan diri dia juga kan?? Kenapa perlu korbankan diri untuk dirinya.. Hahahaha.. Alahai la kawan-kawan.. Erm nak kongsi sikit cerita praktikal aku hari ini.. Hari ini kami datang lewat sikit dalam 10 minit.. Tapi tak lah kena blame teruk apa.. Setakat diberi pengenalan ja hari ini.. Huhuh lepas pengenalan kami pi jumpa BOSS la konon.. Hahaha then kami dipecah-pecahkan.. Paling teruk aku rasakan.. Semua kena dalam pejabat dengan kerja mudah saja.. Aku?? Aku hari pertama sudah kena dekat bahagian kaunter utama.. Bukan nak merungut cuma sedikit terkejut.. Huhuhuh tapi tak mengapalah.. I know I can do it.. So believe with your self AZLAN!! Sebelah pagi aku rasa macam sakit jiwa jak.. Tahu kenapa?? Apa tidak nya aku kena update fail start dari jam 9 pagi sehingga jam 1 petang tu.. Huhuhu stress aku rasa.. Benda yang aku tidak pernah buat tapi buat juga akhirnya.. Then waktu rehat tu kami blek umah.. Aku dah pasang niat dah tak nak turun petang nanti.. Tapi itulah ALLAH SWT mudahkan langkah untuk tujuan kebaikan kan?? DIA bagi juga aku keringanan untuk pergi walaupun lewat.. Patutnya masuk kerja jam 2 tapi kami masuk jam 3.. Hebat kan?? Hahahaha.. Inilah kali pertama aku buat kerja terpaksa secara mutlak.. Then belah petang baru lah aku rasa ok sikit.. Banyak benda yang aku diajar secara terus.. Then petang pun aku memberanikan diri untuk duduk didepan dekat meja kaunter itu.. Tu pun banyak dapat bantuan dan tunjuk ajar daripada ada dua orang staff dekat PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH HULU LANGAT itu.. Hahaha tapi tak tahu nama la.. Kwang kwang kwang.. Hehehe petang tadi aku mula beri khidmat dengan orang lain.. Tolong mereka.. Hehehehe aku pun banyak tahu belah petang tu.. Macam mana cari sijil nikah, prosedur nikah, surat kebenaran nikah, cerai, rujuk dan banyak lagi lah.. Esok INSYAALLAH aku akan pergi ke kuliah aku.. Jumpa beberapa orang pensyarah aku lagi.. Kalau aku dapat keyakinan dengan mereka untuk buat tesis itu, maka langkah ku untuk praktikal itu INSYAALLAH akan terhenti dan langkah untuk tesis itu akan bermula.. Ya ALLAH permudahkan urusan hamba MU ini.. Berikan aku kepastian dan jawapan yang tepat dripada MU.. Amiiin..

MOOD = SEDIH, KECEWA, HAMPA, EXCITED, GEMBIRA, TERHARU N ETC..

Sunday, September 4, 2011

Saturday, September 3, 2011

LATIHAN INDUSTRI @ PRAKTIKAL

Hamdallah di tengah hari ini ALLAH SWT berikan aku kesempatan untuk mencoretkan sedikit perkongsian hidupku diruangan ini.. Hehehe sebenarnya aku dalam dilema sekarang.. Hahaha bukan dilema cinta ka, angau ka dan sebagainya.. Sebenarnya aku tengah pusing pasal tempat praktikal aku.. Mana yang patut ya INDONESIA atau MALAYSIA?? Sememangnya negara sendiri itu adalah jauh lebih baik tapi untuk mendapatkan pengalaman baru itu ditempat orang adalah jauh lebih baik.. Tapi tempat praktikal yang bakal aku dihantar itu agak jauh aku rasa.. Dekat JAWA TENGAH.. Grrrr.. Seram and takut rasanya.. Tapi hamdallah juga ALLAH bantu aku dalam membuat keputusan untuk menentukan perjuangan terakhir aku dalam menempuhi lulusan diploma aku.. Hehehe.. InsyaALLAH dengan berkat doa dan bantuan ALLAH SWT, dia telah meringankan hati aku.. Dia memberikan aku jawapan yang tidak langsung.. Rakan-rakan blog sekalian, hari ini aku ingin berkongsi yang mana aku akan memilih INDONESIA sebagai tempat untuk aku praktikal kelak.. Hehehe sememangnya agak berat hati aku untuk membuat keputusan tersebut tetapi aku kena yakin dengan ketentuan ALLAH SWT.. Pelbagai perasaan yang aku rasakan sekarang.. Harapnya disana kelak akan banyak lah benda baru dan bermanfaat yang aku perolehi.. Ameen.. Hehehe semoga banyak kebaikan aku perolehi.. Sebenarnya aku rasa berat hati untuk ke sana sebab fikirkan rakan-rakan yang ada d bumi DAR AL-HIKMAH.. Sedih la pulak.. Mainly mau berpisah dengan sorang sahabat yang paling aku rapat disana tu kan?? Hehehe tapi betul juga kata sorang rakan aku tadi.. Kalau sebab orang kita rasa berat hati, akan sampai ke mana kan?? Tidak akan menjamin apa-apa dalam kehidupan.. Hehehe pergi INDONESIA itu pun bukan semua orang yang dapat.. Lagi-lagi tengah ada sponsor ini.. Hehehe apa lagi.. Aku harap, tepatlah pilihan dan keputusan aku untuk kali ini ni.. Semoga ALLAH memberikan aku sesuatu yang sangat bermanfaat disana kelak.. JAWA TENGAH, i'm coming :).. Selamat tinggal kawan-kawan ku di DAR AL-HIKMAH..

SELAMAT TINGGAL KAWAN KU..,

Saturday, August 27, 2011

SELAMAT HARI RAYA EIDULFITRI..



SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA EDIULFIRTI BUAT SEMUA INSAN YANG BERMAKNA DALAM HIDUP SAYA. MOHON AMPUN DAN MAAF ATAS SEGALA KHILAF YANG PERNAH DILAKUKAN, YANG SEDANG DI LAKUKAN DAN YANG AKAN DILAKUKAN.. UCAPAN BUAT :
  • FAMILY TERCINTA (MY BELOVE DAD, MUM, SIBLINGS, ANAK SAUDARA, KAK AND ABG2 IPAR).
  • PARA PENSYARAH DAN TENAGA PENGAJAR ANA.
  • UNTUK ABANG FAIZUL, KAK SYAHAADAH, HAIKUNAFSI, ANA AMNAH DAN YANG RAPAT DALAM IDUP ANA NI.
  • BUAT KAWAN2 TERCINTA (KAWAN SMKATS, PLKN, KDH, KIPSAS AND SEMUA NYA).
  • BUAT PEMBACA BLOG ANA.
  • JUGA BUAT SEMUA UMAT MUSLIMIN DAN MUSLIMAT.

Thursday, August 25, 2011

KISAH DONGENG AZLAN!!

 
Hamdallah hari ini diberi kesempatan oleh ALLAH SWT untuk aku melakarkan perkongsian diri ini.. Tetiba ja dikeheningan malam ini merindui.. Rindu yang amat sangat tahu tak?? Agaknya rindu sapa lah tu yaa?? Hehehe.. Rindu pada seseorang yang sangat memberi makna dalam hidup aku.. Yang banyak mengajar aku dalam kehidupan aku ini.. Juga yang banyak menjadi peneman dalam apa keadaan sekalipun yang aku harungi.. Siapa kah dia??
 

 
Ya rindu siapa?? Hehehe rindu sama BLOG aku yang tercinta ini.. Hehehe malam ni ada baur-baur perasaan dalam penulisan kan?? Hehehe ada lah tu sedikit perkongsian.. Kalau stacy punya lagu kisah dongeng ni aku pula punya kisah.. KISAH DONGENG AZLAN!! Erm seharian ni layan gila lah lagu stacy tu.. Peh best gila lagu tu penuh dengan makna.. Hari ini juga lah lagu tu merasakan aku temui semula diri aku.. Hehehe seolah-olah dapat motivasi kan?? Buat apa kita meyayangi seseorang yang sukar untuk menerima sayang kita apa adanya kan?? Hehehe betul tak??


Alahai lah jiwag pulak si AZLAN ni malam-malam gini.. Lama tak ada mood jiwang-jiwang dekat blog ini udah kan?? Jadi tidak salah sekali sekala.. Hehehe sebenarnya ana mahu kongsi berkaitan lagu kisah dongeng tu.. Hehehe itulah rasanya rintihan hati aku kot.. Best gila part chours nya tu.. Liriknya ;

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja 


Itulah aku mahu katakan itu juga kisah dongeng aku.. Hehehehe.. Kisah dongeng yang akan jadi realiti :).. INSYAALLAH.. Pengajaran daripada lagu itu ialah, kita sayangi orang itu berpada-pada.. Itulah yang aku buat mulai hari ini.. Sebenarnya banyak benda yang mau share soal perasaan ni.. Cuma untuk masa sekarang ni akan kongsi tapi bukan dekat blog ini lagi.. Agaknya kenapa?? Da lupa ker dengan blog ini?? Hehehe biasalah kan macam ana ni terlalu popular jadi ramai yang selalu follow up dengan blog ini  untuk mengetahui isi hatiku ini terutamanya someone itu.. Kalau kata lupa dengan blog ni INSYAALLAH mustahil lah :)

P/S : 

BUKAN TIDAK INGIN BERKONGSI SOAL KEHIDUPAN ANA DI RUANGAN INI.. TAPI SEKARANG INI RASANYA BUKAN MASANYA.. HEHEHE ADA INSAN YANG RAJIN BERKUNJUNG KE BLOG ANA NI.. ITU YANG KENA ELAK PENULISAN BERBENTUK PERASAAN NI.. KENA BETUK ILMIAH JAK.. HEHEHE..

KEPADA INSAN-INSAN YANG RASANYA MAHU TAHU CERITA ANA TU NANTI CONTACT2 LA..JANGAN SOMBONG2.. TIDAK RUGI JUGA LAU CONTACT ITU.. MAINLY KEPADA INSAN YANG SELALU BERKUNJUNG KALAU ADA KRISIS DENGAN ANA ITU.. KALAU MAHU TAHU PERASAAN ANA, TIDAK PERLU LIHAT PADA BLOG INI TAPI TERUS TANYA PADA TUAN PUNYA BADAN SENDIRI YA.. HEHEHE.. MOOD SEDIH SIKIT JA...

MOOD = GEMBIRA SANGAT KERANA HAMDALLAH HARI INI ALLAH BAGI KETENANGAN :)

KISAH DONGENG - STACY -

 

Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini

Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini

Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja


Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

SEKADAR CORETAN HATI

carilah HIKMAH dalam setiap ketentuan TUHAN..
supaya timbul rasa kesabaran dan kesyukuran..
setiap yang payah itu, pastinya ada KESENANGAN..
setiap kesabaran itu, pastinya ada GANJARAN..
jika sesuatu itu ditakdirkan untuk kita, tiada siapa yang boleh MENGHALANGNYA..
namun jika sesuatu itu tidak ditakdrikan buat kita, pasti kita tidak akan memperolehi nya walaupun ia berada didalam GENGGAMAN kita...

Wednesday, August 24, 2011

PENULISAN YANG TIDAK BERMAYA

Hamdallah dikeheningan malam ini ALLAH SWT berikan kekuatan untuk berkongsi sedikit cerita diruangan ini.. Sekian lama mendiamkan diri kan.. Hehehe jangan risau saya masih hidup lagi.. Entah la sekarang ni mood penulisan itu belum datang lagi.. Banyak betula masalah hati dan perasaan yag melanda.. Hehehe insyaALLAH selepas raya nanti akan giat semula dalam penulisan..

Saturday, August 20, 2011

PERTARUNGAN IMAN DAN NAFSU

Ketika membahagiakan diri sendiri, pernahkah kita terfikir untuk membahagiakan orang lain?

Perlu kita renung dalam-dalam dan muhasabah diri.
 
Di dalam kehidupan kita seharian, berapa ramai orang yang telah kita bahagiakan?
 
Telah kita penuhi hak mereka dengan menolong ketika mereka perlukan bantuan?
 
Adakah kita telah memberi nasihat, ketika mereka membutuhkannya?
 
Adakah kita telah meminjamkan wang ketika mereka benar-benar di dalam kesempitan?

Tidak kiralah siapa mereka itu, keluarga sendiri, jiran, sahabat-sahabat, pengawal keselamatan di kawasan perumahan kita, penyapu sampah di pasar, ataupun orang yang tidak pernah kita kenal atau berjumpa sebelum ini.

Kehidupan bukan sekadar untuk makan, minum, bekerja, berumah tangga, melancong dan berseronok, tetapi lebih daripada itu iaitu, memanfaatkan kehidupan untuk mendapat keredhaan al-Haqq 'Azza wajjalla selain mengecapi kebahagiaan duniawi dan ukhrawi. 

Sabda Rasulullah S.A.W :
"Sebaik-baik manusia di antara kamu adalah yang paling banyak memberi manfaat kepada orang lain, berakhlak mulia, mempelajari al-Quran dan mengajarkannya, serta orang yang umurnya panjang tapi banyak amal kebajikannya."
 
Dalam apa jua kerja dan ibadah yang dilakukan, semua di antara kita mahukan yang terbaik, sekurang-kurangnya dapat memuaskan hati sebagai laluan awal untuk mengecapi nikmat kebahagiaan; suatu fitrah yang dikurniakan Allah S.W.T kepada kita.

Namun, kadang-kala kayu ukur yang kita gunakan dalam menilai apa yang sedang kita lakukan kurang sesuai. 

Yang halal itu jelas, dan yang haram juga begitu, namun bila berada di pertengahan halal dan haram, kadang-kala kita cenderung untuk menghalalkannya.

Dalam kehidupan ini, kita selalu berperang dengan diri sendiri untuk menggapai kebahagiaan.



Pertarungan antara Iman dan nafsu!

Sebaik-baik manusia, sudah pasti pernah melakari sejarah hidup yang terbina di atas kekalahan Iman dalam pertarungan. Nuasa berdengung seketika, dalam keluar naik nafas kita, ke manakah pilihan yang harus dipilih.

Namun selagi nafas belum berhenti dan menyedari pertarungan belum berakhir, jangan sesekali kita berputus asa untuk memilih dan melakukan yang terbaik mengikut kayu ukur keimanan kita. Teruslah berjuang untuk kebahagiaan dunia dan Akhirat.

Walau sesekali kita rebah, bangkitlah segera kerana rahmat-Nya cukup luas. Sewaktu menjalani hidup ini, tiada yang lebih baik daripada dua kebajikan. Beriman kepada Allah S.W.T, itu yang pasti dan memberi manfaat kepada orang lain.

Manusia yang paling baik, adalah seorang yang dermawan dan bersyukur dalam kelapangan dan kesenangan, yang sering mendahulukan orang lain serta selalu bersabar ketika di dalam kesulitan..

Hadis Rasulullah S.A.W:
"Tidaklah seorang penzina itu berzina tatkala dia sedang beriman, tidaklah seorang pencuri itu mencuri tatkala dia sedang beriman dan tidaklah seorang peminum arak itu meminum arak tatkala dia sedang beriman." (Riwayat Bukhari).

Selagi Iman bertapak kukuh di hati, selagi Iman tidak tercabut selama itu manusia akan tetap menolak ajakan nafsu.

JIWA TERASA KOSONG?

"... Dan Allah mencintai orang-orang yang berbuat kebaikan." - (Surah Ali-Imran : 148)

Duhai insan,
Jiwamu terasa kosong?
 


Perlu peneman,
Kekasih hati yang prihatin,
Pengisi jiwa ragamu itu.
 
Tapi tahukah kamu,
Cinta yang kamu dambakan itu menyakitkan.
 
Sering pula ia mengecewakan,
Selagi dia belum halal untukmu,
Selagi itu ia menyeksakan jiwamu.
Kamu dan dia belum ada ikatan,
Itu hakikat!

Meletakkan harapan...
Hanya bakal mengundang kekecewaan demi kekecewaan,
Kerana semuanya, masih tiada kepastian.

Hatimu kosong?
Isikanlah hatimu itu,
Jangan biar kekosongan menyelubung dirimu,
 
Berimanlah.
Yakinilah.
Bahawa Dia itu sentiasa dekat,
 
Amat-amat dekat,
Amat amat amat dekat.

Dia tahu kamu sedang berduka,
Dia Maha Tahu betapa berat ujian yang menimpa,
Dia mendengar segala rintih jiwamu itu,
 
Dirimu itu milik-Nya,
Dan pada-Nya jua ada pengubat jiwamu yang lara.
Isi hatimu...
 
Dengan cinta-Nya,
Syukurmu atas nikmat-nikmat yang kamu peroleh tidak terhitung jumlahnya.
Pengharapan yang kamu gantung hanya pada-Nya.
Sungguh,
 
Ia dapat menenangkan jiwa,
Setenang-tenangnya.

Bertawakkallah kepada-Nya
 
Yakinlah,
Dia punyai aturan untukmu,
Dan pastinya ia yang terbaik!
Sedang manusia itu hanya mampu bersangka-sangka...

Duhai insan,
Isi hati kecilmu itu...
Kerana sesungguhnya Dia sentiasa ada...!

TIPS 10 MALAM TERAKHIR RAMADHAN

Bulan Ramadhan sudah hampir tiba ke penghujungnya. Wahai muslimin dan muslimat sekalian, rebutlah pahala di sepuluh malam yang terakhir ini sesungguhnya di sepuluh malam yang terakhir ini.

Pernah di malam itu al-Quran diturunkan dari Luh Mahfuz ke langit dunia, Baitul Izzah. Mukmin sejati semakin menggiatkan ibadah mereka khususnya di seluruh 10 malam terakhirnya, yakin pahala di salah satu dari malam-malam tersebut digandakan pahalanya sebanyak ibadah yang sama dikerjakan selama 1000 bulan!
Itulah malam Lailatul Qadar. Pada 10 malam tersebut, demi berebut untuk mendapatkannya, Rasulullah S.A.W mengasingkan dirinya dari isteri-isterinya, beriktikaf di dalam Masjid Nabawi, beribadah dan bermunajat kepada Allah S.W.T sambil diikuti oleh para Sahabat R.A.

Diantara ibadah-ibadah yang boleh dilakukan ialah qiamulail, puasa fardhu, berbuka, solat Tarawih, tilawah al-Quran, berdoa, zikir, istighfar, memuhasabah diri, merancang untuk amalan diri dan sebagainya.

Tips
 
Beberapa tips dalam merebut pahala dan kelebihan malam Lailatul Qadar :

1. Bersedia untuk merebutnya dari sekarang terutama disegi keyakinan, kesungguhan merebut peluang tahunan ini dan merancang kalender harian agar mengosongkan 10 malam-malam terakhir tersebut untuk tujuan itu semata-mata; tidak untuk kesibukan lain.

2. Memahami bahawa dimana jawatan, kedudukan dan kesibukan kita di dunia ini, tujuan utama manusia dijadikan ialah untuk beribadah kepada Allah S.W.T dengan penuh keikhlasan, bersedia untuk hari (Akhirat) yang tiada gunanya lagi harta dan anak-anak, melainkan orang yang bertemu Allah dengan hati yang sejahtera.

3. Putuskan dari sekarang masjid mana yang akan kita gunakan untuk iktikaf, siang dan malam, samada sebahagian atau 24 jam sehari. Pastikan AJK masjid tersebut memahami ibadah iktikaf dan qiyamullail 10 malam terakhir agar tidak berlaku masalah pengurusan dengan mereka yang tidak memahaminya.



4. Dapatkan teman agar sama-sama dapat melakukan ibadah tersebut secara berjemaah.

5. Jika anda bekerja di bawah majikan, kenalpasti hari-hari yang akan dimohon cuti agar dapat lebih hari untuk beriktikaf di masjid. Jika anda tidak dapat mengambil cuti kerja, anda boleh cuba berktikaf di masjid sepenuhnya dalam cuti hujung minggu pada hari Sabtu dan Ahad.

6. Jika anda seorang pelajar, cuba habiskan kerja-kerja rumah atau assignments dari sekarang agar tidak tertimbun pada 10 malam terakhir Ramadan. Beli tiket balik kampung lebih awal agar tidak disibukkan mencari tiket nanti.

7. Bersedia untuk Aidil Fitri lebih awal agar kita tidak disibukkan nanti dengan membeli belah, memasang langsir, membuat kuih-muih, menyiap atau menjahit pakaian Raya dan sebagainya seperti yang sering berlaku pada ramai orang yang kurang memahami dan menghayati kelebihan 10 malam terakhir Ramadan.

8. Memahami bahawa asas perubahan ke arah kebaikan pada seseorang bahkan pada sesebuah umat ialah pembaikan jiwa yang ada di dalam diri masing-masing. Madrasah 10 Malam Terakhir Ramadan yang bakal dilalui boleh turut membantu mencapai ke arah perubahan tersebut.
Semoga Allah mengurniakan ketaqwaan kepada kita setelah menjalani ibadah di bulan Ramadan ini. Kita keluar darinya nanti dengan beroleh rahmah, keampunan dan selamat dari api neraka. Amin.